VilleMaki

Brexit toteuttuu

Britit ovat antaneet äänensä ja äänet laskettu. EU-kannattajien kauhulla odottama Brexit toteuttuu melko varmasti. Kannattajat yrittivät kovasti kampanjoida EU-jäsenyyden puolesta luomalla toinen toistaan kammottavimpa kauhukuvia. Ainoastaan ydinsota ja raamattulliset vitsaukset puuttuivat. Ongelmia Iso-Britannian lähdöstä tulee, mutta en usko niiden olevan niin pahoja kuin EU-kannattajat ovat pelotelleet.

Tosin vaalituloksen realisoitumiseen menee vielä aikaa. Pääministeri David Cameron ei niele kakistelematta tulosta ja EU:kaan ei ihan helpolla brittejä päästä vapauteen. Joten neuvotteluista tulee varmasti pitkät ja vaikeat. Ja Cameronin pääministeriys luultavasti on pian ohi.

En jaksa uskoa, että talous kärsisi niin pahasti kuin jotkut ovat pelotelleet. On valtioita ennenkin itsenäistynyt ja imperiumeja hajonnut ja silti maailma on jatkannut kulkuaan ja mahdolliset talousongelmat ovat hoituneet nopeasti. Toki tämä vaikuttaa Iso-Britannian ja EU:n väliseen kauppaan, mutta se on sitten enää neuvottelukysymys. Ja EU tuskin edes kestää enää vuosikymmentäkään.

Tilanne Pohjois-Irlannissa ja Skotlannissa saattaa mutkistua. Pohjois-Irlannin rauhanprosessi voi vaikeuttua ja skotit saattavat vaatia uutta itsenäisyysäänestystä. Ja jos uusi kansanäänestys toteuttuu, silloin Skotlanti varmasti jättää Yhdistyneen kuningaskunnan hajottaen sen. Skotlannilla olisi kovia haluja liittyä Euroopan unioniin, mikä tuskin on iso ongelma. Ottihan EU Bulgarian ja Romanian jäsenikseen ja nämä maat ovat taloudellisesti vieläkin heikompia kuin Skotlanti.

Ja saapa Iso-Britannia päättää jatkossa itse omista laeistaan ja maahanmuuttopolitiikastaan omalla demokraatisesti valitulla parlamentillaan. Ei enää EU:n typeriä direktiivejä, jotka on laatinut jokin sellainen elin, jonka koostumukseen kansa ei voi vaikuttaa.

Lähtö voi ja toivottavasti pistää EU-herrat miettimään, mikä organisaatiossa on vikana, kun yksi tärkeimmistä jäsenistä haluaa lähteä EU:sta. Tosin pelkäänpä pahoin, että EU:ssa ei ole haluja tai kykyjä tehdä oikeita uudistuksia. EU:n pitäisi uudistua radikaalisti, jotta se voisi selviyttyä.

Ja toivottavasti tämä myös rohkaisee vakavaan jäsenyyskeskusteluun muissakin EU-maissa. Tähän asti on EU-kriitiset leimattu nationalisteiksi tai vieläkin pahemmiksi ja heidän suunsa on pyritty tukkimaan. Ehkä nyt EU-mieliset suostuisivat kuuntelemaan kriittisiä ääniä. Ehkä tämä voisi tapahtua Suomessakin. Tosin eduskuntaan pitäisi saada EU-kriittinen puolue ja valtamedian joukkoon pitäisi saada lisää EU-kriitisyyttä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

EU:n kannalta tilanne on huolestuttava. Erosivatpa britit nyt referendumin jälkeen tai eivät, vahinko on jo päässyt tapahtumaan ja EU:n uskottavuus saanut aimo kolauksen. Britanniassa puolestaan olisi hyvin uskaliasta olla kunnioittamatta nyt annettua kansan ääntä eroamisen puolesta.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Paljonko EU:lla edes on uskottavuutta?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ei enää EU:n typeriä direktiivejä, jotka on laatinut jokin sellainen elin, jonka koostumukseen kansa ei voi vaikuttaa."

Ettei vain kävisi niin että englanti joutuu, varmistaakseen kauppansa EU:n kanssa, jatkossakin allekirjoittamaan ja ottamaan käyttöön EU:ssa laaditut direktiivit.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Britannia on sen verran mahtava valtio vielä imperiumin hajoamisen jälkeenkin, että tuskin EU kovin ankaria ehtoja asettaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"tuskin EU kovin ankaria ehtoja asettaa."

Ehdot sanelee tosiaan se mikä on Englannin ja toisaalta EU:n painoarvo neuvotteluissa.

EU:n painoarvo toki putoaa neuvotteluissa myös USA:n kanssa, mutta Englannin paino niissä neuvotteluissa putoaa toki EU:ta enemmän.

Brexit on euroopan kannalta hulluutta, mutta minkäs teet kun brittien enemmistö näyttää olevan hulluja, vaikka lähes puolet briteistä äänestikin viisaan ratkaisun puolesta.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki Vastaus kommenttiin #5

Aika näyttää kumpi oli väärässä.

Toimituksen poiminnat