VilleMaki

Pakkolait ja lakko

Lännen Median teetämän työmarkkinakyselyn mukaan ammattiliittojen keskeiset päättäjät olisivat valmiit vaikka yleislakkoon, jos Sipilän hallituksen pakkolakeja ei vedetä takaisin.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016010920933020_uu.shtml

Suomen tilanne on siis erittäin kriitinen. Lakkoilu ei Suomea auta, vaikka ammattiliitot ovatkin tällä kertaa oikealla asialla. Pakkolakeja on kritisoitu hyvin monelta taholta, eikä niille juuri ymmärrystä löydy. Ja se on fakta, että pakkolait heikkentäisivät huomattavasti pienpalkkaisten asemaa. Eikä mitkään tutkimukset ja kokemukset osoita niiden toimivuutta. Voi jopa olla, että pakkolait toteutuessaan työntävät Suomea yhä syvemmälle suohon.

Nyt pallo onkin pääministeri Sipilällä ja hänen hallituksellaan. Olisi parasta jos Sipilän hallitus vetäisi esitykset takaisin tai ainakin lieventäisi kiistanalaisimpia kohtia. Sipilän kannattaisi antaa työmarkkinajärjestöjen tehdä itse sopimuksensa kaikessa rauhassa ilman hallituksen painostusta. Työmarkkinarakenteita on uudistettava, mutta pienpalkkaiset eivät voi toimia uudistusten maksumiehinä ja -naisina.

Jos lakot toteuttuvat keväällä, se voi halvaannuttaa Suomen. Sipilän siis kannattaisi nöyrtyä ja miettiä, ovatko nämä pakkolait sellaisinaan se paras ratkaisu, sanokoon EK ja muut työnantajatahot mitä tahansa. Suomella ei ole varaa Sipilän pakkolakeihin, mutta ei myöskään yleislakkoon. Nyt hallitukselta kysytään kykyjä kuuntelemaan muitakin tahoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Yleislakolla on uhattu jo monta kertaa. Eikö olisi aika kokeilla tämäkin vaihtoehto?
Ehkäpä uhatun yleislakon jälkeen voidaan pystyä rakentavampaan keskusteluun kuin nyt?

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Hallituksen kannattaisi tosiaan ärähtää EK:n suuntaan, mutta ei ole mitään järkeä poistaa Damokleen miekkaa ay-liikkeenkään päältä.

Neuvottelupöytään, saatanan tunarit!

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

Hallitukselle tai EKlle ei nyt vaan ole sopimiset sopineet. Miksi EK sopisi mistään kun kaikki namut tarjotaan kultalautaselta marionetti hallituksen puolelta?

Toimituksen poiminnat