VilleMaki

Omatunnonvapaudesta

Jo jonkin aikaa on keskusteltu lääkärien oikeudesta kieltäytyä abortista vakaumuksellisiin syihin vedoten. Myös jotkut poliitikot, Päivi Räsänen etunenässä, ovat vaatineet lääkäreille tätä vapautta. Useimmat EU-maat ovat jo tehneet niin ja myös Euroopan neuvosto on vaatinut, että lääkäreillä pitää olla vapaus kieltäytyä abortista, jos hän ei sitä voi hyväksyä.

 

Myös kansalaisaloite on vireillä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/860

 

Tätä oikeutta abortista kieltäytymiseen perustellaan lääkärien omatunnonvapaudella. Mutta missä on naisen oikeus saada abortti niin halutessaan? Toki tuossa aloitteessakin todetaan, että naisen oikeus aborttiin taataan. Joillakin alueilla, esimerkiksi Pohjanmaalla, saattaa olla se tilanne, että sieltä on hyvin vaikea löytää lääkäriä, joka suostuisi abortin tekemään. Ja kuitenkin lääkärit ovat palveluammatissa, joten heidän on tehtävä niitä asioita, mihin heidät on koulutettu.

 

Tässä on vielä sekin juttu, että jos tämä oikeus abortista kieltäytymiseen menee läpi, niin jotkut muutkin alkavat vaatimaan vapautusta joistakin työhönsä liittyvistä jutuista omatunnunsyistä. Hankalaa olisi jos jehovalääkäri kieltäytyisi suorittamasta verensiirtoa tai muslimilääkäri kieltäytyisi hoitamasta vastakaista sukupuolta. Monessa ammatissa on varmasti asioita, jotka ovat ikäviä joillekin tietyn vakaumuksen omaaville. Ja joissakin ammateissa on tehtäviä, jotka eivät ole millään tasolla miellyttäviä, mutta nekin on vain tehtävä. Todellisessa maailmassa eivät asiat toimi, jos jokaisen vakaumus otettaisiin huomioon. Jos tulee iso vakaumuksellinen ongelma oman ajatusmaailman ja työtehtävien välillä, ja yleensä jo opiskeluaikana tietää, mitä on tulossa, voi siirtyä muille aloille. Mutta se ei välttämättä ole aborttia haluavalle helppoa vain mennä jonkun toisen lääkärin juttusille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ja voiko pasifistilääkäri kieltäytyä kutsuntatarkastuksista, ekovihreä lääkäri ajokottitodistuksen laatimisesta ja anarkistilääkäri pakkohoitoon lähettämisestä?

Lääkärin työssä joutuu tekemään erilaisia epämiellyttäviä asioita, mutta leikki pitää kestää, kun siihen on ryhtynyt. Kollega, joka uskonnon varjolla kieltäytyy virkatehtävistään, sysäten ne muille, ja on vielä mielestään moraaliltaan parempi ihminen, en ansaitse muuta, kuin hiljaista halveksuntaa.

Jukka Mäkinen

Ketään ei voi myöskään pakottaa tekemään jotain mitä tämä ei halua.
Jos joku lääkäri kieltäytyy abortin tekemisestä, vaikka työsopimuksen mukaan pitäisi tehdä, niin se on pätevä syy irtisanomiseen. Ei sen kummallisempaa. Mutta kieltäytyä saa. Mahdolliset seuraukset sitten kärsii itse.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Onhan se näinkin. Geynekologiaan erikoistuminen abortteja tekemättä on kyllä mahdotonta.Vakaumus on siis matkan varrella muuttunut.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

On se kumma että jotkut varta vasten hakeutuvat ammattiin jossa joutuu toimimaan päinvastoin vakaumustaan. Kannattaisko jo ammatinvalintaa tehdessä miettiä asiaa.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Johdonmukaista ajattelua. Hienoa.

Toimituksen poiminnat