VilleMaki

Serbian EU-jäsenyys

 

EU aloittaa lähipäivinä neuvottelut Serbian kanssa EU-jäsenyydestä. EU on ollut erittäin laajentumishaluinen viimeisten kymmenen vuoden aikana ja se on ajanut alueen yhä pahempiin ongelmiin, kun on otettu maita, jotka ovat taloudeltaan huonossa kunnossa. EU:lle on ollut tärkeämpää haalia mahdollisimman paljon jäseniä, vaikka niiden asiat eivät olisi ollenkaan kunnossa. EU otti vuonna 2007 Romanian ja Bulgarian jäsenikseen ja Kroatiasta tuli 28. jäsenvaltio vuoden 2013 heinäkuussa. Serbiasta saattaa tulla jäsen muutaman vuoden sisällä.

 

Mutta fakta on kuitenkin se, ettei Serbiaa pitäisi ottaa jäseneksi vielä moniin vuosiin. Romania ja Bulgaria on otettu Euroopan unioniin, vaikka ne ovat korruptoituneita ja talous on huonossa kunnossa, eivätkä ihmisoikeudetkaan ole kaikin puolin ihan kunnossa. Serbia ei ole juurikaan paremmassa kunnossa. Romanian ja Bulgarian ottaminen jäsenvaltioiksi oli paha virhe. Toistavatko EU-päättäjät jälleen saman virheen? Toivottavasti niillä on nyt kanttia sanoa, ettei Serbia ole valmis vielä moniin vuosiin jäseneksi. Serbian jäsenyydessä on sekin ongelma, ettei maa ole tehnyt tilejään menneisyytensä kanssa täysin selviksi ja Kosovon suhde Serbian kanssa on vielä auki. Serbia ei ole tunnustanut maan itsenäisyyttä ja tuskin tunnustaa vielä moniin vuosiin. Eivätkä kaikki EU-jäsenetkään ole maata tunnustaneet.

 

EU:n kyllä olisi viisainta pistää laajentumiset jäihin ja korjata omat ongelmansa. Serbian perässä on vielä useampi jäsenehdokas, eikä niidenkään tilanteessa ole hurraamista. EU on jo ottanut tarpeeksi kelvottomia maita jäsenikseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Juhani Putkinen

Serbia olisi Venäjän viides kolonna EUssa. Serbiaa EI saa ottaa EUn jäseneksi.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ottaisin Serbian jäseneksi jo pelkästään strategisista syistä. Balkanin maiden kannattaa olla samassa porukassa, jotta tulevilta sodilta vältyttäisiin. Serbia ei ole olennaisesti huonompi taloudellisesti kuin ne muutkaan.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Jotain yhteistyötä voi tehdä Balkanin maiden kanssa, mutta Euroopan unionin jäseniksi ei niitä kannata ottaa. Romania ja Bulgaria olivat jo pahoja virheitä. EU:n jäseninä ne olisivat enemmänkin taloudellisia taakkoja.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ongelma on siinä, että osa on jo mukana. Serbia on köyhä maa mutta sen talous on sentään vähän paremmalla mallilla verrattuna Romaniaan ja Bulgariaan. Ulos jätetty Serbia olisi potentiaalisesti vihamielinen alue keskellä Euroopan Unionia.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #4

Serbia on vihamielinen olipa sisällä tai ulkona. Serbia on Venäjän liittolainen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Serbia, Montenegro ja Makedonia pitää hyväksyä EU-jäseniksi.

Toimituksen poiminnat